Kimi çizgi filmini izledi, kimi oyununu oynadı, kimi de çocuğuna üzerinde Pokemon figürü olan bir şey aldı. Peki bu Pokemon nereden çıktı? 46 yıl önce doğan Tajiri’ye sormalı…
Satoshi Tajiri’yi fanzin ruhundan geldiği için seviyoruz ama bize Pokemon’u hediye ettiği için aklımız biraz karışık. Bugün Tajiri’nin doğum günü, 1965 doğumlu video oyunu tasarımcısı aynı zamanda Game Freak‘in de kurucusu. Bir de bu yıl depremde öldüğü iddiası ile biraz gündemi meşgul etmişti.
Pokemon’un yaratım süreci için Tajiri’nin çocukluğuna inmek yeterli aslında. Çocukluğunu Japonya’nın kırsalında geçiren ve böcek toplama sevdası yüzünden “Doktor Böcek” adını alan Tajiri aslında böcekbilimi okumak istemiş. Ama kentsel yapının kırsalı alt etmesi ile bu sevdadan vazgeçip gönlünü atari oyunlarına kaptırmış. Hatta en sevdiği oyun Space Invaders imiş. Zamanla bu ilgisi yaratıcılık olarak meyvesini vermiş ve Tajiri Sega’nın video oyunu fikri yarışmasını kazanmış.
Gel zaman git zaman Tajiri dersleri asmaya başlamış video oyunları yüzden ve liseyi zar zor bitirmiş. Hatta bu yüzden kendisinde Asperger Sendromlu ya da otistik olduğu bile söylenmiş. Game Freak ise bunu yalanlıyor. Kime inanacağınız size kalmış.
Tajiri 1980′lerde Game Freak adlı bir fanzin çıkarıyor. Fanzin dediysek harbi fanzin, elle yazılmış ve zımbayla tutturulmuş olanlardan. (Wired muhabiri Chris Kohler Nisan 2010′da bu fazinlerden bulduğunda tanesi 75 dolara satılıyormuş.) Ken Sugimori bir dükkanda fanzini görünce olaya dahil oluyor. Tajiri metinleri yazarken Sugimori de ilüstrasyonları çiziyor. “Bu oyunlar da hiç kaliteli değil” diyen ikili zaman içinde fanzin işini şirkete dönüştürüyor. Nintendo’nun da Family BASIC programlama dilini yayımlamasıyla Tajiri kendi oyununu yaratmak için kolları sıvıyor. İkilinin ilk oyunu Mendel Palace, Namco’ya satılıyor.
Bağlantı kabloları ile neler yapılabileceği düşüncesi ise önceleri Nintendo’nun aklını karıştırsa da iki Game Boy arasında iletişim kurabilme fikri şirketin ilgisini çekiyor. Tajiri’ye de Shigeru Miyamoto akıl hocalığı yapıyor.
Pokemon’un yaratım süreci ise böyle güllük gülistanlık olmuyor. Altı yıl alan üretim sürecinde çalışanlar istifa ediyor, Game Freak iflasın eşiğine geliyor, Tajiri baba parasına mahkum oluyor ve malesef Game Boy gözden düşüyor. Fakat tam tersi oluyor ve Pokemon’la Nintendo’nun satışları tavan yapıyor. Oyundaki Ash Ketchum karakteri Japonca Satoshi anlamına geliyor ki zaten çoğunlukla Tajiri’nin çocukluğundan esinlenilmiş. Bu karakterin ezeli rakibi de akıl hocasından almış adını.
Zaten sonrasında Pokemon bir dünya fenomeni haline gelerek bütün ülkeleri kasıp kavuruyor. Çocukların dilinden “Seni seçtim Pikaçu” cümlesi düşmezken bir anda bu cümle sosyal kültüre işlemiş bir söz dizisi haline geliyor.
Şimdi işin benim için traji-komik yanına gelelim. Video oyunlarındaki şiddetin tonunu düşürmek isteyen Pokemon’un üreticileri yenilince bu yaratığın ölmek yerine bayılmasını uygun görmüş. Benimse aklıma hep “Pokemon gibi uçtum” diyen dört yaşındaki Ferhat geliyor, heyhat.